Nem birkablog.

Autizmus és más

A lassan őrlő malmok

2015. április 27. - Zúzd Anna

Avagy milyen az, amikor a szülő egy évvel korábban kezd intézkedni, de valahogy mégsem ébred időben. Vagy fel sem lehet ébredni ebből a lidérces álomból?

Ezt a történetet István osztotta meg velünk.

Diagnózis megvan. Felülvizsgálat évente. MÁK-kártya * igénylés évente. Következő felülvizsgálat 2015. február közepén. MÁK kártya érvényes március 1-ig.

Tanulván a "malmok őrlési sebességéből", 2014 júniusában hívom az orvost, időpont egyeztetésre. Mondom neki, hogy február elejére mindenképpen szeretnék egy időpontot, mert márciusban lejár a MÁK kártya. Azt mondja, túl korán hívtam, novemberben fog tudni februári időpontot adni. Szeptemberben ismét hívom, és mondja, hogy február 20-ára van már csak időpont, korábbra nincs. Na jó, ha nincs más... Vizsgálat rendben, még mindig autista (bocs), felülvizsgálat egy év múlva. Papír kézben, irány a MÁK.

ido.jpg

Na de, nem ám úgy van, hogy papírt beadok, és kapok rögtön egy igazolást, miszerint "MÁK-kártya készítése folyamatban", á, dehogy! Papírt átveszik és majd ha feldolgozzák, gépre viszik, határoznak, na majd akkor kapok papírt! Hiába az érvelés, hogy "értse meg, folyamatos ellátás, meg közigazgatási eljárási törvény, meg hatósági bizonyítvány", semmi. Csak a rá nézve kötelező határidőt mantrázta.

És búcsúzóul odaköpte, hogy "a kedves szülőnek kellett volna időben felébrednie, és nem az utolsó pillanatra halogatni a felülvizsgálatot"!

Hogy ilyenkor milyen nehezen tudok szalonképes maradni…

 

* Szerk: A”MÁK-kártya” egy olyan igazolvány, melyet a fogyatékkal élő személy részére állítanak ki, és többféle kedvezményre jogosít. A leglényegesebb a tömegközlekedési kedvezmény a fogyatékos gyermek és kísérője számára, a kártyával a helyi közlekedés ingyenes.  

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmusesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr697399626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2015.04.27. 13:05:57

Szomorú, de sajnos nagyon jellemző történet. Az egész magyar állami/önkormányzati/stb. rendszer úgy van kialakítva, hogy a legfeleslegesebb elem számára az állampolgár legyen. Továbbra is az átkosból megmaradt szemlélet (sőt, a vicc az, miszerint még ahhoz képest is romlott bizonyos esetekben) virágzik, hogy az állampolgár legyen hálás, hogy a hivatal szóba áll vele Nem sikerült felfogni, hogy az állampolgár a tulajdonosa átvitt értelemben az egész kócerájnak.

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.04.27. 13:12:18

@Muad\\\'Dib: Az ember azt hinné, hogy lassan kikopik az a réteg, amelyik megszokta, hogy hivatalnokként ő az istencsászár és azt beszélhet, amit kedve tart. De korántsem, mert még a postán a kb. 20 éves ügyintéző is így viselkedik, tehát aki bekerül egy ilyen helyre, az baromi gyorsan akklimatizálódik és átveszi ezt az attitűdöt. (Tisztelet a kivételnek.)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2015.04.27. 14:02:09

Na de most őszintén, miért az államkincstári alkalmazott a hibás, ha az orvosnál nem volt időpont? Ha márc. 1-ig érvényes a papír és te 20-án rácsodálkozol, hogy az egy hét alatt nincs meg, akkor jogos, hogy miért nem jöttél hamarabb...Az orvosnak kéne a körmére nézni...

Labolen 2015.04.27. 14:16:49

A hivatalnok szerintem abban hibás, hogy idézem: "odaköpte". Oké, nem tudja, mi van az ember mögött, nem tudja, hogy pl az ingyenes utazás mennyire fontos egy családnak, aki sérült gyereket nevel, és azt sem tudja, hogy a szülő több hónapja kilincsel egy időpontért.
A rendszer hibája viszont az, hogy évente kell intézni egy ilyen papírt ennek a családnak, pedig az autizmus nem fog elmúlni egy év múlva sem. Az is probléma, hogy nem adnak igazolást, mint mondjuk a személyinél, hogy intézed, addig is legyen valami a kezedben, amivel igazolod, hogy a gyerek jogosult a kedvezményre. Még ideiglenes diák is van, ebből miért nincs ilyen nyomtatvány?
Nem mondom, hogy pont azt a hivatalnokot kell hibáztatni, de tudod, az ember vele kerül szembe. És ha ő is, a szülő is tudja, hogy a rendszer a hibás, akkor ő miért tapos még egyet azon a szerencsétlenen, aki nem tehet arról, hogy ilyen ez az egész rendszer?

Mr. Bear 2015.04.27. 16:17:33

Egy ilyen kártya átfutási ideje alapból egy-két hónap (!), és addig semmilyen igazolást nem állítanak ki. Ez pontosan olyan, mint a lejáró jogosítvány: képzeld el, hogy beszedik a régit, és addig nem vezethetsz, amíg nem kegyeskednek kiküldeni az újat.

THX1138 2015.05.06. 00:43:06

Lejárt vagy lejáró jogosítvány esetén kapsz papírt, hogy vezethetsz. Ha lejárt már, amikor kérted a meghosszabbítást, akkor fizetsz érte külön pénzt, ha még lejárati időn belül vagy, akkor nem.

janka sándorné 2015.05.06. 08:50:02

A MÁK-kártya érvényesítése független a felülvizsgálat idejétől! Vidd be a diagnosztizáló intézménybe és kiállítják. (Ezt onnan tudom ilyen biztosan, hogy épp most tudtam meg én is: gyermekem kártyája június 30-n jár le, azt mondta a gyermekpszichiátrián az asszisztens, hogy június elején jelentkezzem, kitöltik.
süti beállítások módosítása