Nem birkablog.

Autizmus és más

Buszos „csendélet”

2015. május 21. - Zúzd Anna

Miért szűnik meg az emberek empátiája és segítőkészsége a tömegközlekedési eszközökön? Vagy eleve nincs is? Mai posztolónk: Grepuzs.

A 16 kilós Kicsivel az ölemben állok a buszon, a tömegben. Kapaszkodni nem tudok, mindkét kezemre szükségem van, hogy tartsam a gyereket és csendesítsem, mert a Kicsi nem látja az ablakot és ez az Ő világának jelentős megrendülését jelenti.

busz.jpgA kép illusztráció. Fotó: photobeppus Flickr CC

Hiába hajtogatja egyre frusztráltabban, majd hangosan kiabálva, végül sírva 30-40 percen keresztül, hogy "ablak", nem és nem sikerül találni egyetlen olyan embert, aki legalább állva odaengedne az ablakhoz minket. Közben természetesen kapom a rosszalló pillantásokat, majd a félhangos megjegyzéseket, hogy nem tudom megnevelni a gyerekemet, de nem szólok, hogy Ő egy kicsit más, nem, inkább nyelek egyet és hallgatok. Elvégre igazuk van, tényleg az én hibám: én nem tudom megadni Neki azt, amire szüksége van. Nem az a baj, hogy Ő más, mint a többiek, nem, dehogy, Ő imádni való és szeretni való csodagombóc. Az a baj, hogy ilyen szerencsétlen, élhetetlen, tehetetlen anyja van.

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmusesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr97476230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irén Tót 2015.05.21. 15:31:02

Igaz 23-éve történt. Felszálltam Helvécián a buszra óriási pocakkal, a busz nem indult, az utasok nézelődtek keresték az okát. Mire a buszsofőr megkérdezte, hogy átadja-e a helyet valaki a kismamának, vagy megvárjuk itt míg megszül! Sosem felejtem el ennek a sofőrnek a segítségét!

Beer Monster 2015.05.21. 21:21:40

"tehetetlen anyja van"

És tényleg. Mert az, hogy van diagnózis, segítség, hogy könnyebben tudjatok a társadalomban részt venni, nem pedig egy felmentés alóla.

Beer Monster 2015.05.21. 22:56:15

@Zúzd Anna:
Hogy neki mit kell tennie, azt saját magának kell eldöntenie, mindenki a saját cselekvéséért felelős. Az itt olvasottak nem vallanak felelősségteljes magatartásra.

Én adott esetben beszélgetnék vele, leszállnék ilyen helyzetben, sétálnék egy megállót a gyerekkel, majd a következő buszra felszállnék, ha már megnyugodott. Vagy aki nem teljesen tehetetlen, az megkérheti egy utastársát, hogy cseréljenek helyet. 30-40 percig érzéketlenül kínozni a gyerekét, meg zavarni a többi utast, csodálkozom, hogy nem szóltak rá, nagyon türelmes útitársai lehettek.
Egyébként nekem valószínűleg elsősorban eszembe se jutott volna a tömegközlekedésre hagyatkozni ebben a helyzetben.

Úgy hangzik ez a történet, hogy talán az anyuka is enyhe fokban autisztikus.

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.21. 23:26:05

@Beer Monster: Kívülről valóban egyszerűnek látszik a dolog. Egy auti gyerekkel nem biztos, hogy le lehet szállni az előtt a megálló előtt, ahol megszokta, nagyobb kiborulás is lehet a vége. Utastársat tényleg meg lehetett volna kérni, csak tudod amikor az ember már évek óta minden áldott nap ugyanazokba a problémákba, megalázó helyzetekbe fut bele, akkor egy idő után már csak tűr és nem tud csinálni semmit.
A tömegközlekedés meg nem választás kérdése. Ha valakinek nincs pénze autóra, akkor nincs. És ha az embernek auti gyereke van, akkor a munkavállalási lehetősége totálisan beszűkül, úgyhogy még azt se lehet mondani, hogy menjen, keressen pénzt autóra.

Ha volna valami segítsége az embernek (nagyszülő, egyéb rokon, bébi szitter, stb.) aki egy kicsit átvenné a feladatot, vigyázna 1-1 délután a gyerekre/gyerekekre és tehermentesítené az anyát, akkor fel tudna frissülni, ki tudná pihenni magát annyira, hogy egy ilyen szituációban képes legyen megkérni valakit, hogy engedjék az ablakhoz a gyerekkel. De általában ilyen segítség nincs.

Lajos Csánó 2015.05.22. 07:08:23

Régen automatikusan átadtuk a helyet az időseknek,gyerekeseknek,sérülteknek,talán azért mert így neveltek!

borkori 2015.05.22. 07:16:56

@Beer Monster: Klassz, amikor valaki ilyen gyorsan és határozottan tud ítélkezni pár sor alapján egy olyan élethelyzetről amiről jó eséllyel halvány dunsztja sincs. Okostojás.

szsuzsanna 2015.05.22. 08:02:16

@Lajos Csánó: -Hát ez az!

Lehet, hogy egy naiv vidéki vagyok, de, ha ez TÉNYLEG igaz, mármint, hogy 30-40 percig elnézik, hogy egy nő egy 16 kilós gyerekkel ácsorog egy járművön, akkor nagyon-nagy a baj!

Amanda Anonymus 2015.05.22. 12:20:29

Hát ez furcsa... Biztos, hogy az utasok is hibásak, mert nincs bennük empátia, de én ezen már nem lepődök meg. Lehet, hogy 5-10 percért én sem szóltam volna be szívesen senkinek, de ha tudom, hogy még több mint fél órát (!) kell utaznom a beteg gyerekemmel, aki egyre rosszabbul érzi magát, biztos, hogy így vagy úgy felállítottam volna valakit a helyéről. Komolyan az anyuka inkább cipelte tovább a gyereket, kockáztatott egy rohamot csak azért, mert belefáradt abba, hogy konfrontálódjon az emberekkel? Ez nem fáradtság kérdése. Ez dac, csak azért se.
Szerintem az emberek félnek az autistáktól, nem értik őket, ilyenkor érdemes megtenni a kezdő lépést, hogy megértsék, sokszor nincsenek nagy igényeik, csak pl. hogy kilássanak az ablakon...

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.22. 12:33:48

@Amanda Anonymus: A dachoz akarat kell, az akarathoz energia. Tök egyedül ellátni 1 vagy 2 gyereket még akkor se könnyű, ha semmi bajuk nincs. (Nem azért, mert nincs apa, hanem mert általában dolgoznak hétköznap.) De ha ehhez még hozzájön, hogy az autit nem veszi fel a sarkon lévő ovi/iskola és naponta 2x 30/40 percet kell buszozni az intézményig - ami adott esetben csak délig fogadja, mert a feladat nehéz - és utána még du. át a városon a fejlesztőhelyre mondjuk heti 2x, és ezek után még (aki bírja) otthon is foglalkozik a gyerekkel, az bizony van annyira fárasztó, hogy az ember a saját anyjához nem bír szólni, nemhogy a buszon az utasokhoz. Csak megy és csinálja a dolgát, mint egy robot. Aztán egyszer adott esetben infarktust kap az iskola előtt. (Megtörtént eset.)

Amanda Anonymus 2015.05.22. 13:42:38

@Zúzd Anna: Nem értetted a lényeget, abból, amit mondtam. Egyrészt tudom, hogy mindaz, amit elmondtál fárasztó, de nem hiszem, hogy 2 mondat az egyik utashoz fárasztóbb, mint 40 perc cipelés, csitítás, esetleg utána egy kiborulás lekezelése, de ez utóbbihoz láthatóan energiát adott az anyukának az évek óta felgyülemlett stressz, dac, stb. Másrészt az egyetlen módja annak, hogy az emberek hozzáállásán változtassunk az, ha kommunikálunk velük. Másképp nem megy. Lehet, hogy így se megy ma, vagy holnap, de megadjuk az esélyét, hogy egy idő után ezek a dolgok megváltoznak.
Nem ismerem a család egész élettörténetét, nem is az a lényeg, hanem az, hogy szerintem ebben a szituációban okosabban is lehetett volna cselekedni, legfőképp a gyerek érdekében. Ha pedig ilyen enervált az anyuka, akkor lehet, hogy neki nagyobb szüksége lenne sajnos orvosi segítségre, mint a gyerkőcnek.

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.22. 13:55:46

@Amanda Anonymus: De értem. Csak abban, ha hozzászól az utastárshoz, benne van a konfliktus lehetősége, amit egy gyerekkel senki nem vállal be szívesen. Nem tudom, mit tettem volna a helyzetben, mert (szerencsére) nem járok tömegközlekedéssel. Valóban lehetett volna úgy, ahogy írod. Nyilván nem véletlenül hibáztatja magát az anyuka. Csak azért úgy gondolom, hogy a fáradtságán nem biztos, hogy segít, ha valaki virtuálisan belerúg... Hogy orvosi segítségre lenne-e szüksége... Inkább egy bébi szitterre lenne szüksége, ha kialudná magát, akkor nem kellene neki se pszichológus, se jó tanács, hogy mit csináljon a buszon. Szerintem.

Amanda Anonymus 2015.05.22. 14:13:42

@Zúzd Anna: Oké, értettem, visszább az agarakkal. A fáradtságán pl. az is segített volna, ha 40 percig ülve buszozik, nem állva, de másképp döntött, nem vállalta be a konfliktust, ez van. Majd máskor talán másképp dönt, utólag már kár ezen rágódni.
Talán megtehetné, hogy egy estére bébiszittert fogad, még akkor is, ha így esetleg csak 1 fejlesztő-foglalkoztató fér bele hetente a büdzsébe, mert úgy ő is és a gyerek is boldogabbak lennének. Mert ezt a fokú enerváltságot biztosan a gyerek is megszenvedi... Amúgy nem kellene alábecsülni az ilyen kezdődő depressziót.
Nem gondolom, hogy egy tanáccsal belerúgtam volna az anyukába, de ha úgy érzi, sajnálom. Egy ilyen blogon kommentelve szerintem nem tudunk máshogy segíteni a másiknak, csak tanácsokkal és optimizmussal. Ha ez inkább egy ilyen kesergős hely, ahol panaszra panasszal lehet csak reagálni, akkor rossz helyen járok.

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.22. 14:19:35

@Amanda Anonymus: "Talán megtehetné, hogy egy estére bébiszittert fogad, még akkor is, ha így esetleg csak 1 fejlesztő-foglalkoztató fér bele hetente a büdzsébe, mert úgy ő is és a gyerek is boldogabbak lennének. Mert ezt a fokú enerváltságot biztosan a gyerek is megszenvedi... Amúgy nem kellene alábecsülni az ilyen kezdődő depressziót. " Ebben igazad van. Csak baromi nehéz olyan bébi szittert szerezni, aki bevállalja az auti gyereket. De valóban, ez egy járható út lehet. Az optimista gondolatok átadása is jó ötlet, nem a rinya kultúrát kívánjuk erősíteni. :)

Amanda Anonymus 2015.05.22. 14:36:28

@Zúzd Anna: Ennek örülök! :) Nem is baj, ha akárki nem vállalja be, ha rögtön rábólintana, na az lenne a gyanús. Én abban is bízom, hogy előbb-utóbb a bébiszitter-találás is könnyebb lesz. Ha már jobban elfogadják majd az emberek az autizmust, és rájönnek, hogy az autista gyerekek mennyire aranyosak és ragaszkodóak tudnak lenni. Minden ilyen gyerkőcnek kéne egy dadus, hogy plusz ingereket kapjanak.
Az anyukáknak pedig stresszkezelő tréning. De tényleg. Nem szabad sajnálni magunktól az időt. Persze tudom, hogy ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani, de a gyógyulás első lépése, ha az ember felismeri a problémát, a második ha kezeli is. És nem szégyen segítséget kérni, akármennyire is ez van a magyar társadalom fejében.

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.22. 14:45:09

@Amanda Anonymus: Ezzel a hozzászólásoddal minden tekintetben egyetértek. Szuper lenne, ha mindenki (vagy legalább a többség) ezt így látná!
Köszi ezt a kommentet, lehet, hogy még hivatkozni fogok rá itt-ott. :)

Beer Monster 2015.05.22. 16:14:54

@Zúzd Anna: (Ezt az ötletet vajon hogyan kombináltad össze. Hát akinek autóra nincs pénze, annak a tömegközlekedésre és gyereknevelésre se lenne. Az autó olcsóbb, mint a tömegközlekedés, még általában úgy is, hogy egyedül használja az ember. Nem lehetetlen - megintcsak tehetetlen, ha így van. Ebben a helyzetben jobban kell a kocsi.)

Nekem ezzel szemben az szúrt szemet, hogy az anyuka láthatóan annyira enervált, hogy a társas viszonyokra semmilyen mértékben sem érzékeny, illetőleg észre sem veszi. Ez pedig éppen az autizmusnak is a kóroktana. Nehéz egy depresszió vagy fáradság alapján értelmezni azt a helyzetet, amikor valaki ilyen konzekvensen a saját szemszögéből tud csak reflektálni a szociális szerepekre.

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.22. 16:23:03

@Beer Monster: MÁK kártyával (ami az auti gyereknek jár) a helyi tömegközlekedés ingyenes.

Beer Monster 2015.05.22. 16:39:55

@Zúzd Anna: Na erről az jut eszembe, amikor a reumatológia a kórház 3. emeletén található...

Beer Monster 2015.05.22. 16:44:37

Olvasd el mondatról mondatra a beszámolót, és figyeld, hogy mi lehet inkább a hátterében, mi illik rá jobban, a többi magyarázat, vagy autizmus.

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.22. 16:55:50

@Beer Monster: Autóra is lehet kapni támogatást, csak egy baja van, egyrészt ki kell fizetni egy összeget az elején kezdésnek, aztán meg hitel+CASCO. Ha egy családban a férj jól keres és tuti biztos az állása, egyéb hitelük meg nincs, akkor ez megoldást jelenthet,

Hogy mi illik rá jobban? Neked van valamilyen kapcsolódásod az autizmushoz? Azért kérdezem, mert akkor abból próbálnék kiindulni a válaszomban.

Beer Monster 2015.05.22. 18:19:21

@Zúzd Anna: Szakmai kapcsolódás.

Azt én sem venném a lelkemre, ha belerokkanna a hiteltörlesztésbe:
www.hasznaltauto.hu/auto/daewoo/tico/daewoo_tico_0.8_sx-8909520

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.22. 18:51:26

@Beer Monster: Hát ha szakmai, akkor csak remélni merem, hogy nem pedagógus vagy, aki már ennyire rühelli a szülőket.

Lehet venni egy százasért autót (esetleg még saját városban is, nem csak az ország másik felén), csak épp egy vagyon, hogy menjen és legyen annyira biztonságos, hogy a gyereket bele lehessen tenni.

Beer Monster 2015.05.22. 22:08:24

@Zúzd Anna: Nem vagyok, a pedagógust nem is igazán nevezném szakmailag kapcsolódónak.

Ha valakit autisztikusnak gyanítasz, az számodra az utálat jele, vagy mire gondolsz?

Beer Monster 2015.05.22. 22:15:47

Ígértél választ, de nem az autó vélt biztonságosságáról... :)

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.22. 22:26:57

@Beer Monster: Ez a szakmailag kapcsolódó kissé gyenge támpont... Mindenesetre akinek minimális köze van az autizmus "szakmához", az tudja, hogy diagnózist nem találgatunk. Még egy gyereknél, ha az anyuka gyanakszik, akkor esetleg azt mondom, hogy lehet benne valami, érdemes elmenni pszichiáterhez. Egy felnőttnél a diagnózis felállítása annyira nem egyszerű, hogy összesen 1 helyről tudok, ahol ilyennel is foglalkoznak. Laikusok szokták használni pejoratív jelleggel az autisztikus kifejezést, nem autista embertársaikra. Ergo aki autizmushoz ért, az nem mond olyat, hogy az anyuka autisztikus.

Beer Monster 2015.05.23. 00:23:00

@Zúzd Anna: Én olyant nem írtam alá, hogy nem "találgathatok", de ehelyett nézzük meg, hogy lehet-e az

- nem kommunikál
- a saját gyerekények sem az érzéseire reagál, hanem a külső megnyilvánulására
- a gyerek kényszeres ringatása, a hosszú idő és a fizikai megterhelés ellenére beszűkültségre utal
- a probléma egyetlen megoldását az ablakban látja ő maga is
- nehezen hajlandó kapcsolatot teremteni
- az idegen embert szinte egy gépnek tekinti, aki vagy odaengedi az ablakhoz, vagy nem, egyéb utat nem lát
- nem érti a többiek viselkedését
- ő maga egyfajta rosszallással nézi az utastársak nagyon könnyen értelmezhető nemtetszését, mint aki nem részt venne a közösségben, csupán megszokta, hogy ilyen szituációkban megszólják
- csökkent a társas helyzetre vonatkozó képzelőereje
- panaszkodik is rá, hogy általában nem boldogul a társadalomban
- és akkor ott van a családi halmozódás is, mint valószínűsítő tényező

Mi szólna a másik oldalon a depresszió mellett?
(Nem az "autizmus-szakmához", hanem a pszichológia és neuropszichiátria szakmákhoz.)

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.23. 11:15:29

@Beer Monster: Ebből ugyan a fele sem igaz, de ami közelíti a valóságot, abból max. depresszióra lehetne következtetni (bár inkább csak fáradtságra). Az autizmus diagnosztizálást felnőtteknél anamnézis elemzéssel kezdik, pl. kifaggatják a szülőket (ha élnek). Szerintem kérdezd meg a posztoló szüleit, hogy mi volt 20-30 éve a posztolóval, akkor majd közelebb járhatsz a valósághoz. :D Nem mintha bármi jelentősége lenne. Nem ez az érdekes, hanem az emberek viselkedése a tömegközlekedésen. Azt is ki lehet éppen pszichologizálni. A büfében... :D

Beer Monster 2015.05.23. 15:11:18

@Zúzd Anna: Lenne hely leírni, melyik fele nem igaz. Az első személyben elmondott történetből akkor lehet az emberek viselkedésére a tömegközlekedésben következtetni, ha az előadó tényleg egészséges, és érti a környezete viselkedését.

Viszont az emberek viselkedése a tömegközlekedésben nem érdekes, mert mindenki ismeri. Egy személyes beszámolóból nem az emberekre lehet következtetni, hanem az előadó személyére. De a fáradság miként magyaráz meg ilyen jelenségeket?

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.23. 16:52:19

@Beer Monster: Szerintem simán megmagyarázza. Mikor megszületett a fiam, akkor az első időszakban olyan fáradt voltam a gyerek ellátásától, hogy menni nem bírtam, nemhogy kommunikálni. És a környezetem viselkedésének értelmezése sem kötött le túlzottan. Van egy ilyen foka a fáradtságnak.

Beer Monster 2015.05.23. 17:16:31

@Zúzd Anna: Na és eközben amikor a gyereknek szüksége volt rád, akkor mégis bármire képes voltál gondolom, ugrottál, futottál, vitatkoztál, ahogyan egy szokásos anyuka, nem? Az élhetetlenségedre sem hiszem, hogy panaszkodtál volna, mert tudtad azt, hogy nem élhetetlen, hanem fáradt vagy. Feltételezem, a gyerekkel se tóltál ki, meg saját magaddal sem, ha egyszer adódott könnyebb út. Érzésem szerint a nagyfokú fáradtság ilyesmit nem idéz elő.

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.23. 17:23:15

@Beer Monster: Miből gondolod, hogy én nem vagyok autista? ;)

Beer Monster 2015.05.23. 21:51:14

@Zúzd Anna: Abból, hogy már legalább négyszer válaszoltál ;)

Beer Monster 2015.05.23. 22:48:28

Az előző cikkben egy egészséges, nyitott szemlélettel lehet találkozni, ég és föld a két narratíva.

Abba meg rossz belegondolni, hogy ha ez az anyuka kerül olyan helyzetbe, ő vajon hogyan lesz képes azt kezelni.

Zúzd Anna · http://autizmusesmas.blog.hu/ 2015.05.23. 23:00:36

@Beer Monster: Nagyon más az élet egy kiemelkedően magas intelligenciájú, jól kompenzáló aspergeressel, mint egy minimálisan kommunikáló autival. És akkor még a tágabb családi közegről nem is tudunk semmit. Van, akinél jön a nagyi segíteni, van, ahol nem. Van ahol van kocsi, van ahol nem. Lehet olyan is, hogy egyke a gyermek, másutt van még 2 testvére. Stb.

Egy a lényeg: Nagyon gyenge a fogyatékos gyereket nevelőcsaládok támogatása. Jelen téma kapcsán leginkább a támogató szolgálatokra gondolok. Vannak, tudnának jönni segíteni szakképzett segítővel, de annyi kapacitásuk van, amennyit pályázatokból és állami támogatásokból tudnak fedezni. Ez pedig nagyon kevés, sokkal kevesebb, mint amennyire szükség lenne.
Egyébként ha a szülő aspergeres lenne, az sem változtatna semmin. A problémája attól nem lesz megoldva, ha különböző címkéket aggatunk rá.

DFK 2015.05.29. 05:59:25

Ha nem szólsz, ne várd, hogy segitsenek, átadják a helyet.
süti beállítások módosítása